Friday, January 17, 2025

Stresul hormetic

Stresul hormetic este un proces biologic cu efecte benefice asupra organismului.
Expunerea moderată la un factor stresant are efecte benefice asupra organismului. În loc să dăuneze, aceste doze mici sau moderate de stres stimulează mecanismele de adaptare și de apărare ale organismului crescând rezistența acestuia la condiții mai severe.

Stresul hormetic stimulează funcția sistemului imunitar, stimuleaza regenerarea celulelor prin autofagie, creste rezistenta la infectii, imbunatateste adaptarea sistemului nervos, stimuleaza neurogeneza si reduce riscul de boli neurodegenerative, creste rezilienta psihologica.

Exemple de stres hormetic:

Postul intermitent- reducerea alimentatiei intr-un interval de timp activeaza autofagia (din greaca auto si fagie a manca) cand organismul face curatenie la nivel celular, in lipsa alimentelor auto mancandu-se, consumand si astfel eliminand celulele deteriorate si celulele cancerigene.
Digestia reprezintă un consum energetic mare pentru organism, în lipsa digestiei toată energia organismului este directionata spre reparare si vindecare.

Expunerea la frig- imbunatateste circulatia sangvina, stimuleaza sistemul imunitar protejand impotriva infectiilor prin productia celulelor albe, reduce inflamatia, imbunatateste dispozitia.

Exercitiile de respiratie dupa metoda Wim Hof.

Exercitiile fizice intense de tip HIIT care streseaza muschii si sistemul cardiovascular dar in urma carora organismul devine mai puternic.


Expunerea la stres, insa, trebuie sa fie moderata, prea multa expunere genereaza efecte nocive, prea putina expunere nu stimuleaza aceste procese fiziologice benefice.
Doza de stres este una individuala si trebuie gasista prin tatonare.

Ce fac eu pentru a stimula acest stres hormetic:

Practic postul intermitent din Aprilie 2022. Am inceput cu 16:8 si am ajuns pana la un fasting de 32h-33h, imi doresc sa ajung la 36h si apoi la 48h.
In timpul intervalului in care nu mananc nu consum absolut nimic, doar apa chioara, altfel nu mai este post intermitent. In lipsa alimentelor organismul incepe sa faca curatenie si sa se hraneasca cu celulele bolnave. Autofagia se atinge abia dupa 24h, de aceea imi doresc sa cresc perioada de fasting dar deocamdata organismul meu resimte ca stres negativ ce trece peste 33h
Pe langa ca am slabit 22 kg si ca ma mentin fara probleme, am remarcat imbunatatiri la sanatate si nu imi pot imagina viata mea fara post intermitent.
Pentru mai multe informatii recomand video-urile dr Jason Fung sau dr Mindy Pelz.

Expunerea la frig. Am un loc in curte care imi ofera intimitate totala unde ies si stau in frig imbracata sumar, in maieu si slip. Am inceput aceasta expunere la frig din Grecia cand imi terminam baia cu un dus rece si continui de cand am ajuns in Romania cu expunere la ger, stau minim 5 min dezbracata si resimt o imbunatatire a dispozitiei iar organismul meu este rezistent in fata infectiilor virale, nu am racit si ma simt excelent.
Uneori am practicat si o expunere la frig involuntara, cand am stat prea mult afara, din varii motive, si tot nu am racit; ieri, de exemplu, am avut treaba si am stat mai bine de 1 ora pe platforma betonata din garaj fiind incaltata cu papuci de plastic si sosete subtiri incat mi-au inghetat talpile, am spus ca daca nu racesc atunci nu voi mai raci niciodata :))) Nu am racit!

Exercitiile fizice. Deocamdata fac niste exrcitii de pe youtube si merg pe jos prin frig. Tinta este sa ajung la antrenamente cu exercitii fizice tip HIIT.
In Grecia reluasem si antrenamentul pe banda, un fel de HIIT, intercaland mersul pe banda cu alergatul pe banda la inclinatie de 10.

Acestea sunt activitatile pe care le practic si care imi imbunatatesc sanatatea. Am incercat si exercitiile de respiratie dupa metoda Wim Hof , pe care efectiv le iubesc si care sunt grozave pentru starea psihica, combat starile anxioase si depresive si dau o stare de bine de parca plutesti, din pacate acea hiperventilatie nu imi face bine la inima si a trebuit sa fac o pauza dar nu am uitat de ele si voi incerca sa le practic iar.


Voi stiati de stresul hormetic? Ce ati practica din metodele descrise mai sus?
 

2 comments:

Andreea said...

Foarte interesant, nu știam de acest tip de stres benefic. Știam de expunerea la frig de mai mulți ani, de la Cristela. Postul meu intermitent (mai organizat, nu cel haotic încercat până acum) e un obiectiv pentru viitor, când se vor fi terminat lunile de purtat sarcini și de alăptare. Pun semn de carte aici, la acest articol. 🙏

Suzana said...

Citisem despre toate, dar nu si faptul ca pot fi interpretate ca elemente ale stresului hormetic. Postul intermitent vreau sa il incep si eu. Am incercat si pauze de doua- trei zile, insa cred ca a fost gresit sa fac asta din prima.
Citisem si despre Wim Hof, doar ca pentru a practica asa ceva, trebuie un alt gen de pregatire fizica. Oricum, multumesc mult pentru ideile astea concentrate. Excelente si utile. Spor la tot ceea ce ti-ai propus, draga Luiza.
❤️😘

Stresul hormetic

Stresul hormetic este un proces biologic cu efecte benefice asupra organismului. Expunerea moderată la un factor stresant are efecte benefic...