Wednesday, July 3, 2024

Azi in bucătărie


Am făcut pentru prima dată pâine cu preferment Poolish. Am mai facut aluat de pizza cu poolish, care mi-a placut foarte mult, dar pâine cu poolish nu am mai facut. De cand am ajuns in Grecia am mancat paine cu maia de la congelator facuta inainte de a veni in Romania, si m-am apucat de facut maia naturală, din faina de secara si apa, dar maiaua încă nu e suficient de matură pentru a face pâine cu ea asa ca am incercat aceasta reteta. A iesit gustoasă, imi place aproape la fel de mult ca pâinea de secară cu maia. Timpul de fermentatie este și aici foarte lung, astfel că glutenul ajunge sa fie predigerat. 
Problema cu pâinea din ziua de azi este timpul prea scurt de dospire, o pâine sănătoasă trebuie să dospeasca cel puțin 18 ore, în acest răstimp glutenul este predigerat iar substanțele nutritive din faina ajung sa fie asimilabile. 
Eu consider pâinea un aliment foarte sănătos, ghidandu-ma după Biblie, efectele negative sunt cauzate de pesticidele folosite, de timpul prea scurt de dospire și de aditivii adăugați. 
De cand cu inflația calitatea pâinii lasa mult de dorit iar pretul a crescut. Folosesc faina bio și tot ajung mai ieftin fata de pâinea cu faina convențională din comert. Pâinea este un aliment de baza și pentru mine este foarte important sa fac eu pâine sănătoasă acasă.




 



16 comments:

Andreea said...

Arată perfect pâinea ta!
Am urmărit recent pe cineva vorbind despre legăturile de gluten care sunt influențate de temperaturile scăzute… ideea era să mâncăm paine care sta o perioadă la frigider, cu atât mai bine congelată! Același lucru e valabil și pentru mâncărurile cu orez și alte cereale.
Bunica și mama făceau vara paine cu maia pe care o îngropau în făină să se usuce și o rehidratau pentru a o folosi din nou. Era acrișoară pâinea, dar plăcuta și cu multe găuri, semn ca bacteriile afânaseră bine făina. Bunica mea cocea pâinea în vatră, pe frunze de hrean și o freca bine cu sucul și pulpa unei roșii coapte, mi-e dor de pâinea aceea!
Eu nu m-am împăcat cu gustul pâinii cu maia obținută în casă, dar folosesc pudră de maia din comerț (are și drojdie în compoziție), oricum are alt gust pâinea. Nici noi nu mai cumpărăm paine de prin 2010.

Maria said...

Mi-am crescut și eu o maia în 2020. De atunci fac săptămânal pâine cu maia din faina ce mi-o aduc direct de la moara. O parte di pâine o congelez și ma bucur sa citesc ca este chiar bine treaba asta. Zile binecuvântate va doresc!

din casuta noastra said...

Am incercat sa cresc si eu maia, insa nu reusesc. Nu stiam ca perioada de dospire influenteaza glutenul. Daca as reusi sa fac maia si sa fac paine cu timp lung de dospire, poate ar putea manca si sotul meu care are intoleranta la gluten.
Luiza, multumesc din suflet pentru aceste informatii. Am sa incerc iar sa fac maia.

Luiza said...

Andreea, multumesc de comentariu. Eu am mereu pâine la congelator, asa previn surprizele neplăcute cand nu ma simt bine sau nu am timp sa fac pâine, nu stiam ca este și benefic, deci un punct în plus!
De ce nu te împaci cu pâinea cu maia? Eu am tot cochetat cu ideea de maia ani de zile dar rețetele pe care le găseam nu ma convingeau, trebuia hrănită zilnic maiaua și jumătate din ea aruncată sau folosită, nu puteam sa concep risipa și nici sa coc zilnic asa ca am tot amânat până când algoritmul youtube mi-a recomandat maia nemțească, nu trebuie hrănită zilnic, doar inainte de a face pâinea, nu e nici o risipă dar este din secară, soțului meu de ex nu îi place acea pâine dar mie imi place f mult, e acrisoara și buna. Eu am locuit câțiva ani în Germania în copilărie și cred că mi-a rămas în toată ființa gustul pâinii nemțești.
Bănuiesc că bunica ta facea o maia asemănătoare, fiind din Ardeal unde sunt influente nemțești.
Bunica mea facea "drojdie" din must, drojdie pe care o usca si o folosea tot anul.
Felicitări pentru ca faci pâinea în casa!
Bănuiesc că maiaua din comert este nemțească (sauerteig).

Luiza said...

Maria, multumesc de vizita și comentariu și bine ai venit pe blogul meu!
Felicitări pentru ca faci paine cu maia!
Ce reteta folosesti pt maia? O hranesti zilnic?
Zile binecuvantate și tie!

Luiza said...

Ioana, ce fel de faina ai incercat pt maia? Faina alba convențională, din comert, nu are nutrientii necesari pt a hrăni drojdiile sălbatice, și nici nu contine drojdii sălbatice care se regăsesc in mod natural pe cereale, de aceea faina integrala conține drojdii și taratele din ea constituie o hrana buna pt acele drojdii.
Din ce am citit am inteles ca faina alba bio ar da rezultate mai bune, dar cele mai bune rezultate se obtin cu faina integrala de grâu sau faina de secară, însă apoi se schimba un pic textura pâinii în caz că se dorește pâine alba.
Eu ma împac f bine cu maiaua mea de secară din care fac pâine de secară, la care adaug putina faina alba de grâu, rețetele sunt nemțești, au trecut testul timpului fiind transmise din generatie in generatie dar nu stiu daca sunt pe placul tuturor, sotul meu nu agreează pâinea de secară, depinde de gusturi, pâinea nemțească este renumită iar mie imi place la nebunie.
Pâinea din comert este o bombă pentru intestinele noastre, pesticidele folosite sunt toxice și atacă flora bacteriana, apoi timpul scurt de dospire rezultă într-o pâine cu efecte nocive și nu în ultimul rând tipul de cereale folosite, grâul modern conține mai mult gluten dar se gasesc pe piata si cereale arhaice cum ar fi einkorn, kamut, eu mai folosesc și dinkel (spelta) desi acesta nu e grâu.
Apoi secara nu contine gluten, deci sunt variante însă e nevoie de multa documentare.
Poti sa încerci și pâinea cu poolish și să vadă soțul daca are reacții la ea, pâinea asta are si ea timp lung de dospire.
Azi fac iar pâine și o sa scriu reteta cand e gata.

Luiza said...

Ioana citeste studiul acesta
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3945755/
Eu nu sunt convinsă că intoleranța la gluten este cauzata de gluten, ci cred ca toate chimicalele folosite sunt de vina, de aceea tin sa folosesc faina certificată bio. Chiar am văzut un studiu din Suedia care a demonstrat o reducere a pesticidelor din urina participanților la respectivul studiu odată ce li s-a dat sa consume alimente certificate bio.
La o boala a sistemului digestiv flora bacteriana este afectată și trebuie mărit consumul de probiotice și prebiotice. Varza noastra murata și moarea fac minuni.

Andreea said...

Eu sunt din Oltenia, acolo fiind foarte cald vara se strica pâinea cu drojdie, femeile cereau maiaua în sat de la una la alta, nu o hrăneau, doar opreau după frământare o parte pe care nici măcar nu o puneau la rece, o lăsau să se usuce în covata cu făină, bine acoperită. Nu știu însă cum o obținea bătrânica de la care pornea prin sat, cineva spunea ca lua drojdii care rămâneau de la mustul din struguri (sau de la alte fructe de vara) pentru a le folosi. Maiaua mea nu mi-a plăcut la gust, semăna cu borșul. Numai soțului meu îi plăcea, iar mie și copiilor deloc. Cea cu pudra de maia (aceasta este: https://www.puratos.com.ph/en/products/o-tentic-tutto-pugliese ) este foarte bună, dulce, aromată, miroase a cozonac în casă la fiecare coacere.

Maria said...

Luiza, nu o hrănesc zilnic. O țin în frigider și o hrănesc o data pe săptămână, atunci când fac pâine. Dacă fac pâine mai des, o hrănesc mai des, însă nu mai rar de o săptămână. Rețeta de bazate care o folosesc pentru pâine este o parte maia, 2 părți apa și 3 părți făină. În funcție de tipurile de faina pe care le combin, seminte mai reduc sau adaug apa.

Luiza said...

Ah, ceea ce folosesti tu e lievito madre, maiaua italieneasca, eu sunt mulțumită cu maiaua mea nemțească dar nu stiu ce are de lâncezește, cred ca e din cauza căldurii, cred ca trebuia hrănită mai des de 24 ore, posibil sa fi murit de foame. O mai astept o zi, două și dacă nu da semne bune pornesc iar de la zero.
Eu sunt din Dobrogea și mamaia făcea "drojdie" din must, pâinea pe care o facea era tot o pâine cu dospire îndelungată.
Poate ca in maiaua cu gust de borș s-or fi aciuat și alte micro organisme în afara drojdiilor sălbatice pentu pâine și ele dădeau acel gust de borș, acuma maiaua da un gust acrișor la pâine, mie exact gustul acela imi place dar nu seamana cu bòrșul.

Luiza said...

Maria, multumesc de precizări, f interesantă reteta ta, eu tot ce găsisem trebuia hrănit zilnic și nu concepeam sa fiu sclava maialei :)) si sa și arunc zilnic din ea.
La pâinea mea cu maia procedura e un pic diferită, eu folosesc 20 grame maia și fac un preferment pe care il las sa dospeasca peste noapte, apoi dimineata fac aluatul propriu zis pe care il mai las câteva ore la dospit.
Ce fel de faina folosesti pt maia? Poate se inspira Ioana de la tine si poate o sa incerc si eu alta maia, desi la cea de secara nu renunt pt ca ador pâinea nemțească.

Maria said...

I-am scris Ioanei. Nădăjduiesc sa o ajute. Și eu încep cu un preferment pe care îl las peste noapte. Pâinea, de obicei o dospească la rece, în frigider.

Maria said...

Cu faina de secara mi-am început și eu maiaua când am început.
Dar acum, combin făinurile pt pâine, și maiaua o hrănesc cu faina 650....asa îi spune la moara de unde o iau.

Luiza said...

Maria, te rog sa dai un copy paste la ce i-ai scris Ioanei și aici, pe mine ma intereseaza sa învăț cat mai multe retete, mai cu seama cand o persoana se declară mulțumită de acele retete si astel am garanția ca sunt niste retete reusite!
Multumesc!

Maria said...

Ioanei i-am scris pe wp. Nu știu cum sa procedez. Eventual.sa iti trimită Ioana...

Luiza said...

Multumesc, o s-o rog pe Ioana sa-mi trimita și mie mesajul tău. 🌹

Azi in bucătărie (plus o rețetă)

Azi a fost o zi de gatit mancare de post. Ce mult imi place mâncarea aceasta de vara, ușoară si sănătoasă, cu multă culoare și ulei de măsli...