Wednesday, October 15, 2025

Jurnal de gradina

Iată că a venit și toamna! Iarna aceasta voi sta aici asa ca am plantat niste legume în grădina: broccoli, conopida, varza rosie si alba, praz, salata si verdeturi. 

E mai greu aici cu depozitarea din cauza temperaturilor, ca sa nu se strice voi face imediat varza murata la borcan, din varza alba voi face mâncare de varza pe care o voi congela, din broccoli și conopida voi congela, sa am pentru supe crema, dar voi face si salata de broccoli si conopida gratinata.

Tot efortul acesta ca sa avem legume bio, noi nu le stropim iar viermii care atacă varza si broccoli ii îndepărtăm manual.

Maslinul e încărcat de măsline, în decembrie o sa culegem maslinele și o sa le ducem la presă.
Anul trecut nu am avut producție de măsline, ma bucur ca anul asta o sa avem ulei bio de la maslinul nostru.



 



Smochinul creste frumos dar abia peste doi ani vom mânca smochine. Cand l-am plantat era o crenguta de nici 15 cm. Vecinul nostru nu a crezut ca se va prinde. Nu am vrut să cumpăr smochin de la pepiniera, am luat o crenguta de la un smochin, soi vechi, care face smochine mov și dulci.







Portocalul are peste 30 de portocale, pentru cat de tânăr e pomul, e încărcat de fructe. Vreau sa fac câteva borcane de marmelada de portocale. 



Rodiul este și el plin de rodii. Noi nu reușim să le mâncăm pe toate asa ca anul acesta vom face suc proaspăt din rodii, am un storcator de citrice, sper sa functioneze și la rodii. 


Lamaiul mai mic e plin de lamai care vor fi coapte prin decembrie, abia astept sa avem lamaile noastre bio!



Lamaiul mai mare a tot bolit de cand l-am plantat și abia are câteva lamai mari, în schimb e plin de lamai mici care vor fi coapte la vara. 
As vrea să fac niște limoncello din lamaile noastre. 






9 comments:

Andreea said...

Ce de binecuvântări!
Slavă Domnului pentru toate roadele!
Mă bucur ca ești bine, cu multe planuri 🤗

Luiza said...

Multumesc ca ai trecut pe la mine! Te îmbrățișez! 🤗

Suzana said...

Ce minuni sunt pe la tine. Este atat de bine sa ai un astfel de spatiu si sa iti culegi propriile roade. Sunt curioasa, uleiul se obtine doar presand maslinele verzi? Gemul de smochine va fi tare bun.
Spor la tot, draga Luiza. Imi pare bine ca sunt planuri la orizont.❤️😘

din casuta noastra said...

Spor la treaba Luiza si sa te bucuri de roadele gradinii tale.
Este prima data cand vad rodiu si portocal.
Te imbratisez cu drag!🤗🤗

Luiza said...

Multumesc de urări, draga Suzana!
Ideal maslinele se culeg negre, cand ajung la maturitate și contin maximul de ulei, însă din cauza vântului se culeg cand inca sunt verzi pentru a nu se pierde multe din ele.
Noi le culegem în Decembrie, cand incep deja sa-si schimbe culoarea dar tot verzi sunt.
Nu ajung niciodată negre cum sunt cele din magazin, acelea capătă acea culoare în urma marinarii.

Luiza said...

Multumesc de urari, draga Ioana! Te îmbrățișez si eu!

Andreea Napirlica said...

Yasas, from Elada!
Eu astăzi merg la Tesalonic...

Luiza said...

Γεια σου! Sa iti fie spre folos pelerinajul!

Andreea Napirlica said...

Σας ευχαριστώ πολύ 😘

Din bucătărie

Azi e o zi ploioasă, numai buna pentru un ceai verde. Ce am meșterit azi în bucătărie? Pâine cu maia sălbatică. Am fermentat-o ieri 7 ore la...