Thursday, July 4, 2024

Reteta paine cu preferment poolish

La câteva zile după ce am ajuns în Grecia am pornit maiaua de secară dar nu stiu ce are de bolește, cum trebuia sa mâncăm pâine, până se face maiaua, am zis sa incerc pâinea franțuzească (boule) cu dospire îndelungată si preferment poolish. Se pare ca numele ar proveni de la "polonez", dar un preferment asemanator se foloseste și în Italia unde este cunoscut după numele biga. 

Un preferment se foloseste și la pâinea cu maia. Peste noapte drojdiile se înmulțesc considerabil iar dimineata, cand se face aluatul propriu zis, acele drojdii incep sa proceseze restul de faina transformând aluatul într-un aluat prietenos pentru sistemul nostru digestiv.

Am făcut 2 retete cu poolish, cea de ieri cu 50% faina integrala și cea de azi doar cu faina albă. 
Ambele sunt gustoase și se fac usor. Ambele seamănă la gust cu pâinea cu maia și sunt un pic umede, doar acreala lipsește. 
Pâinea rezultată este densă și satioasa.


Începem cu pregătirea prefermentului:

500 grame faina albă cu continut ridicat de proteine, (sa nu fie faina pentru cozonac, eu folosesc faina bio din grău durum de la Lidl sau Mega image )
500 grame apa călduță 
0.5 grame drojdie (1/8 lingurita)

Se amesteca ingredientele și se lasă la fermentat minim 10 ore pana la 24 ore, funcție de cât de cald avem în casa. Eu am lăsat prefermentul sa lucreze pentru 12 ore.

Aici este prefermentul după 12 ore. Se vede cat de activ este după gaurelele pe care le are.



Ingrediente aluat pâine:

Tot prefermentul 

500 grame faina albă

250 grame apa călduță 

21 grame sare

3 grame drojdie

Nu puneti toată apa dintr-o data, lasati cateva linguri de apa deoparte functie de cat de uscata este faina, faina mea este mai umedă și eu am folosit mai putina apa si tot a fost cam multa.

Acest aluat conține multă apă și ideal este sa fie copt într-o cratiță de fonta, astfel va creste in înălțime, eu nu am cratiță de fontă rotundă și am copt aluatul ca atare dar se cam lațește în cuptor, nu schimba gustul doar ca nu e o pâine înaltă. 

Am amestecat toate ingredientele la robot, bine inteles ca merge amestecat și cu mana sau cu o spatula dar sa va pregatiti pt ca aluatul este foarte lipicios. 

După ce am omogenizat toate ingredientele facem câteva impachetari si lăsăm aluatul sa se odihnească 20 min.

După cele 20 de min o sa începem să impachetam aluatul la 15-20 min timp de o oră.  Tragem o parte de aluat dintr-un "colț" și o împachetam  peste restul de aluat, răsucim bolul și tragem de celălat colț și tot așa în sensul acelor de ceasornic, facem cam 8 impaturiri si lăsăm aluatul sa se odihnească 15-20 min după care vom repeta impaturirile. Repetam de 3-4 ori. După ce am impaturit aluatul timp de o oră la 15-20 min lăsăm aluatul sa dospeasca 2-3 ore.




Eu l-am lăsat să dospeasca 2.5 ore și era plin de gaurele. L-am scos apoi pe blatul de lucru infainat, l-am împachetat strâns de 4 ori și apoi am început să formez o bila trăgând marginile aluatului sub el, in felul acesta creand tensiune la suprafata bilei. 
Am pus aluatul sa dospeasca pentru ultima dată într-un castron în care am pus o foaie de copt.
Am lăsat să dospeasca o oră. 
Este bine sa nu depășim acest interval, si daca e foarte cald chiar sa il lăsăm să dospeasca mai puțin, deoarece daca dospește prea mult aluatul va "cadea", drojdiile nemaiputând să îl tina afânat. 


Cu vreo 20 minute inainte am pus piatra de pizza în cuptor și am pus cuptorul la încălzit la 250 grade. 
Cand cuptorul a ajuns la 250 grade am scos cu grija aluatul din castron, apucand de marginile foii de copt si l-am mutat imediat, cu foaie cu tot, pe piatra de pizza. I-am pus deasupra un lighean mare de inox, ca un capac, care are rolul sa mentina umiditatea pentru a se coace bine pâinea. 

După 30 min am îndepărtat ligheanul de inox și am setat temperatura la 200 grade.
Am mai lăsat pâinea la cuptor pt încă 30 min.
Pâinea coaptă suna a gol cand e lovită pe fund.
Am scos pâinea pe un grătar și am lasat-o sa se răcească. 





 

8 comments:

Maria said...

Ce bine arată! Te validez din inimă! Eu mi-am cumpărat cratițe de fontă din Lidl. Sunt la preț rezonabil și sunt foarte mulțumită. Voi cauta și eu faina de care ai scris. Zi cu mult senin în suflet!

Andreea said...

Și eu tot în oală de fontă coc uneori pâinea, are un gust extraordinar.
Mulțumim pentru toate explicațiile, ne motivezi să încercăm și alte rețete! 🌾

Luiza said...

Multumesc, Maria! Cratiță de fontă de la Lidl am și eu dar e ovală și ma gandesc ca e mai greu de mutat pâinea din vasul unde a stat la fermentat în cratiță?
Cat am stat în Ro am mai cumparat faina si de la DM, acolo am gasit si faina Dinkel (Spelta) la un pret f bun.
O zi minunata si tie! 🌹

Luiza said...

Andreea, ma ispitiți cu pâinea voastră în cratiță de fontă ☺
Pe insula mea nu am văzut cratiță rotunda de fontă și să iau de pe continent cred ca m-ar rupe transportul.
Si eu sunt mereu în căutare de retete și informații noi.
O zi minunata! 🌹

Maria said...

Pe Codru de pâine, Savori urbane, Bucate aromate sunt retete de pâine cu maia.

Andreea said...

Luiza, și oala mea de fontă este ovală, tot de la Lidl, cea roșie. Eu fac rețeta de paine fără frământare și o las peste noapte la frigider, direct în oală, pe hârtia de copt. Dimineața o mai las o oră- două la temperatura camerei să nu fie șocul termic, mai pudrez cu un pic de făină, o crestez și o coc inițial cu capac și apoi fără.

Andreea said...

Dar oricum nu e greu de transferat, cu hârtia de copt dedesubt 😊

Luiza said...

Maria, multumesc de sugestii!
Andreea, cred ca o sa scot si eu crătițoiul de la naftalină :))

Azi in bucătărie (plus o rețetă)

Azi a fost o zi de gatit mancare de post. Ce mult imi place mâncarea aceasta de vara, ușoară si sănătoasă, cu multă culoare și ulei de măsli...