Friday, July 19, 2024

Zile de vara

  




Căldură mare, cel puțin asta zice toată lumea, eu, bine-nțeles ca fac nota discordanta:))

Da, e cald, dar eu mă simt foarte bine pe aceste călduri, cand am ajuns in Grecia, cu doar 2-3 ore de somn la bord, am plecat aproape imediat sa facem niste cumpărături și în timp ce soțul meu se plângea de căldură eu simțeam că fiecare celula din mine se bucura de căldura și lumina intensă a soarelui, de parcă reveneam la viață!

Am muncit în grădina pe niste călduri incredibile, ca fapt divers aici la 7.30 dimineata deja arde soarele. Dupa atata stat in soare, la munca grea de cărat pietre și bolovani și smuls buruieni, ne-a cam ars soarele insa nu stiu prin ce minune pielea mea rezistă bine la soarele intens de aici. De obicei pielea mea se arde imediat, anul asta, insa, nu am avut probleme și m-am bronzat record în doar o săptămână, lucru care nu mi s-a mai intamplat vreodată. E drept ca am folosit și un remediu natural din aloe vera și ulei esential bio de lavanda. Uleiul de lavanda cred ca este cel mai eficient remediu în caz de arsura, testat pe soțul meu cand s-a ars rau pe sobă, combinat cu aloe vera rezultă o minunăție care vindeca pielea. Pur si simplu am dat pe blender miezul de la aloe vera cu putina apa, dupa ce s-a făcut gel am adăugat aprox 20 picături de ulei de lavanda, am mai pulsat un pic blenderul și voila, remediul meu. Afinele consumate în smoothie au ajutat și ele pielea, din interior, sa nu fie agresata de razele soarelui. 

Dupa ani si ani ne-am luat umbrelă și scăunele de plaja și am inceput sa mergem la plaja in partea sudica a insulei, pe plaja testoaselor, acolo nu e plaja amenajată cu sezlonguri, plaja e mult mai aerisita, mai sălbatică și ai senzația de mai multă libertate, plus ca apa e mai caldă.

Din pacate soțul a trebuit să plece în Atena, apoi au urmat câteva zile cu vânt asa ca nu prea am mai fost nici eu la plajă maine, insa, se mai potolește vântul asa ca o sa merg sa ma balacesc in apa. Pt mine mersul la plaja inseamna doar stat în apa :)), abia anul asta am inceput sa apreciez și statul pe nisip.

Acum ca e atât de cald mănânc mai multe fructe, beau zilnic smoothie și mănânc pepene roșu, pepene galben, struguri și piersici. În rest am tot gătit dal, mâncare indiană de linte cu multe condimente pe care o servesc cu orez basmati și raita (sos de iaurt), sau am mai facut pui marinat în iaurt cu multe condimente și gătit în air fryer, servit cu diverse salate, lipie si ayran (băutura de iaurt cu sare). Azi fac o dulceață de piersici, o sa meargă la fix cu iaurt grecesc și granola de casă. 

Duminică trecuta am cunoscut o doamnă din București la biserica, ce m-am bucurat! Doamna a mai fost pe insulă si a revenit datorită sfântului  nostru. Erau si alte femei din Romania iar ieromonahul varstnic, care era la racla sfântului, ne spunea tuturor "Hristos a înviat" in  românește, asta pentru ca ne-a vazut cu batic pe cap :)) Mie mereu imi spune "Hristos a inviat" cand ma vede! :)

Plantele mele rezista eroic. Portocalul are vreo 7 portocale, unul din lamai are vreo 10 lamai, celălat are doar o lămâie, dar toti pomii sunt încă foarte tineri, maslinii tineri sunt încărcați cu măsline, insa cel mare nu a fost fertilizat și producția lui cam lasa de dorit. Smochinul plantat anul trecut a crescut mult, dar mai are nevoie de cel puțin 2 ani până va începe să aibă fructe. Rodiul e și anul asta încărcat. Plantele ornamentale se prezintă și ele bine având în vedere canicula și lipsa apei, Eden Rose chiar a facut si floricele, insa fiind o perioadă atât de grea pt trandafiri florile sunt mici, nici nu seamana cu frumusețea lui de trandafiri cu care deschide sezonul.

Gainusele mele stau ascunse la umbră și nu prea se ouă, iau 1-2 ouă pe zi, dar ele de obicei nu se ouă deloc in perioadă aceasta care este foarte stresanta pentru ele.

Am multe planuri, doar cu cheful stau mai rau :))  Vreau sa terminam cu amenajatul curții. Am adus deja niste pământ în curte cu care vom nivela grădinița de flori, dupa ce vom nivela pamantul vreau sa plantez gazon. Fostul proprietar a îngropat molozul rezultat în urma construcției și nu e niciodată ordonat și frumos pentru ca tot iese molozul la suprafata și e mult praf, plus ca pamantul aici e plin de pietre care sunt si ele dezgropate in sezonul ploios, sper ca gazonul sa rezolve aceasta problemă. La fel vreau sa nivelez și pe ultima terasa a curtii unde sunt maslinii și găinile. 

Cand se intoarce sotul ne vom ocupa de grădina dar sper sa reusim sa ajungem si la plaja.

În rest am inceput sa tot sortez și debarasez, deocamdată în casa dar trebuie să încep și în spațiul de depozitare, acolo am atât de munca ca ma ia si teama. Tot acolo am și congelatorul care trebuie dezghetat și apoi voi începe să gătesc și sa îl umplu cu mâncare, sa aiba soțul meu ce sa mănânce cand voi reveni în România.

Cam astea sunt planurile mele. Sa vad ce o sa reusesc, nu ma simt prea grozav pentru ca am băut de câteva ori cafea si mie cafeaua imi face foarte rau.

In perioadă asta imi aduc aminte cum a fost cu doi ani de zile în urmă, cand motanul meu suferea de cancer și ulterior a murit, simt și acum acea rană nevindecata in inima mea.

Friday, July 5, 2024

Azi in bucătărie (plus o rețetă)











Azi a fost o zi de gatit mancare de post. Ce mult imi place mâncarea aceasta de vara, ușoară si sănătoasă, cu multă culoare și ulei de măsline din belsug. Uleiul este de la maslinul nostru netratat/ bio :))
Pentru hummus am folosit naut de la congelator și a ieșit foarte bun.
Sunt atentă sa adaug verdeturi si condimente care conferă proprietati curative alimentelor. Mereu gătesc cu usturoi, ardei iute, pudră de piper cayenne si verdeturi functie de rețetă, azi am avut busuioc proaspăt. 
Pe cat posibil cumpăr usturoi si condimente bio, condimentele convenționale sunt iradiate pentru a li se prelungi valabilitatea și nu mai poseda proprietati curative, m-am cărat din România cu turmeric și scorțișoară adevarata, Ceylon, de la DM, cumin din Auchan, toate bio și cu o aromă inegalabilă fata de cele convenționale. 
Sunt atentă sa consum zilnic antioxidanti și acum, ca e vara, imi intrerup postul intermitent cu un smoothie din banana si fructe de pădure congelate cu lapte de ovăz, la cat de cald e in Grecia acest smoothie este foarte racoritor și mai gustos decat o înghețată!

Am făcut si un chec de banane delicios, nici nu ai zice ca e de post.
Las reteta în caz că vreti sa il încercați.


Chec cu banane 

Ingrediente:

3-4 banane (am folosit 4 banane medii)
75 grame ulei de cocos
75 grame zahăr brun
215 grame faina 
1 linguriță praf de copt *
1 linguriță bicarbonat de sodiu *
30 ml lapte vegetal (*doar daca aluatul e prea gros)
Un praf de sare
Nuci tocate
Ciocolată amaruie (Am folosit 4 pătrate de ciocolată 70% cacao J D Gross de la Lidl)

* lingurița de bicarbonat și praf de copt sa nu fie rasă, sa fie cu puțin vârf. 

Bananele trebuie să fie foarte bine coapte, sa aiba pete maronii pe coajă. 

Pasam bananele până devin piure dar sa mai aiba un pic de textură. Peste bananele pasate adăugăm uleiul de cocos și zahărul și amestecăm. 
Peste amestecul de banane adăugăm faina, praful de copt si bicarbonatul de sodiu si amestecăm cu o spatula cu mișcări ample de jos in sus, avand grija sa nu omogenizam prea mult compozitia. Compozitia trebuie să aiba ceva textura si daca sunt portiuni cu putina făină neincoroporata nu este o problemă. 
După ce am amestecat ingredientele adăugăm nuca și ciocolata tocate și amestecăm iar cat sa distribuim uniform nuca și ciocolata, având însă grija sa nu amestecăm prea mult aluatul. 
Turnam aluatul într-o formă de chec tapetata cu hartie de copt si dam la cuptorul preincalzit la 180 grade.
Coacem 50-60 minute și verificăm cu scobitoarea checul.
Eu l-am copt 30 minute la 180 grade și restul de 30 minute la 160 grade.

Este un chec care se face simplu, într-un singur vas, nu murdarim toata bucataria, singurul lucru greu legat de acest chec este sa asteptam sa se răcească:))

Pofta mare!








 





Thursday, July 4, 2024

Reteta paine cu preferment poolish

La câteva zile după ce am ajuns în Grecia am pornit maiaua de secară dar nu stiu ce are de bolește, cum trebuia sa mâncăm pâine, până se face maiaua, am zis sa incerc pâinea franțuzească (boule) cu dospire îndelungată si preferment poolish. Se pare ca numele ar proveni de la "polonez", dar un preferment asemanator se foloseste și în Italia unde este cunoscut după numele biga. 

Un preferment se foloseste și la pâinea cu maia. Peste noapte drojdiile se înmulțesc considerabil iar dimineata, cand se face aluatul propriu zis, acele drojdii incep sa proceseze restul de faina transformând aluatul într-un aluat prietenos pentru sistemul nostru digestiv.

Am făcut 2 retete cu poolish, cea de ieri cu 50% faina integrala și cea de azi doar cu faina albă. 
Ambele sunt gustoase și se fac usor. Ambele seamănă la gust cu pâinea cu maia și sunt un pic umede, doar acreala lipsește. 
Pâinea rezultată este densă și satioasa.


Începem cu pregătirea prefermentului:

500 grame faina albă cu continut ridicat de proteine, (sa nu fie faina pentru cozonac, eu folosesc faina bio din grău durum de la Lidl sau Mega image )
500 grame apa călduță 
0.5 grame drojdie (1/8 lingurita)

Se amesteca ingredientele și se lasă la fermentat minim 10 ore pana la 24 ore, funcție de cât de cald avem în casa. Eu am lăsat prefermentul sa lucreze pentru 12 ore.

Aici este prefermentul după 12 ore. Se vede cat de activ este după gaurelele pe care le are.



Ingrediente aluat pâine:

Tot prefermentul 

500 grame faina albă

250 grame apa călduță 

21 grame sare

3 grame drojdie

Nu puneti toată apa dintr-o data, lasati cateva linguri de apa deoparte functie de cat de uscata este faina, faina mea este mai umedă și eu am folosit mai putina apa si tot a fost cam multa.

Acest aluat conține multă apă și ideal este sa fie copt într-o cratiță de fonta, astfel va creste in înălțime, eu nu am cratiță de fontă rotundă și am copt aluatul ca atare dar se cam lațește în cuptor, nu schimba gustul doar ca nu e o pâine înaltă. 

Am amestecat toate ingredientele la robot, bine inteles ca merge amestecat și cu mana sau cu o spatula dar sa va pregatiti pt ca aluatul este foarte lipicios. 

După ce am omogenizat toate ingredientele facem câteva impachetari si lăsăm aluatul sa se odihnească 20 min.

După cele 20 de min o sa începem să impachetam aluatul la 15-20 min timp de o oră.  Tragem o parte de aluat dintr-un "colț" și o împachetam  peste restul de aluat, răsucim bolul și tragem de celălat colț și tot așa în sensul acelor de ceasornic, facem cam 8 impaturiri si lăsăm aluatul sa se odihnească 15-20 min după care vom repeta impaturirile. Repetam de 3-4 ori. După ce am impaturit aluatul timp de o oră la 15-20 min lăsăm aluatul sa dospeasca 2-3 ore.




Eu l-am lăsat să dospeasca 2.5 ore și era plin de gaurele. L-am scos apoi pe blatul de lucru infainat, l-am împachetat strâns de 4 ori și apoi am început să formez o bila trăgând marginile aluatului sub el, in felul acesta creand tensiune la suprafata bilei. 
Am pus aluatul sa dospeasca pentru ultima dată într-un castron în care am pus o foaie de copt.
Am lăsat să dospeasca o oră. 
Este bine sa nu depășim acest interval, si daca e foarte cald chiar sa il lăsăm să dospeasca mai puțin, deoarece daca dospește prea mult aluatul va "cadea", drojdiile nemaiputând să îl tina afânat. 


Cu vreo 20 minute inainte am pus piatra de pizza în cuptor și am pus cuptorul la încălzit la 250 grade. 
Cand cuptorul a ajuns la 250 grade am scos cu grija aluatul din castron, apucand de marginile foii de copt si l-am mutat imediat, cu foaie cu tot, pe piatra de pizza. I-am pus deasupra un lighean mare de inox, ca un capac, care are rolul sa mentina umiditatea pentru a se coace bine pâinea. 

După 30 min am îndepărtat ligheanul de inox și am setat temperatura la 200 grade.
Am mai lăsat pâinea la cuptor pt încă 30 min.
Pâinea coaptă suna a gol cand e lovită pe fund.
Am scos pâinea pe un grătar și am lasat-o sa se răcească. 





 

Wednesday, July 3, 2024

Azi in bucătărie


Am făcut pentru prima dată pâine cu preferment Poolish. Am mai facut aluat de pizza cu poolish, care mi-a placut foarte mult, dar pâine cu poolish nu am mai facut. De cand am ajuns in Grecia am mancat paine cu maia de la congelator facuta inainte de a veni in Romania, si m-am apucat de facut maia naturală, din faina de secara si apa, dar maiaua încă nu e suficient de matură pentru a face pâine cu ea asa ca am incercat aceasta reteta. A iesit gustoasă, imi place aproape la fel de mult ca pâinea de secară cu maia. Timpul de fermentatie este și aici foarte lung, astfel că glutenul ajunge sa fie predigerat. 
Problema cu pâinea din ziua de azi este timpul prea scurt de dospire, o pâine sănătoasă trebuie să dospeasca cel puțin 18 ore, în acest răstimp glutenul este predigerat iar substanțele nutritive din faina ajung sa fie asimilabile. 
Eu consider pâinea un aliment foarte sănătos, ghidandu-ma după Biblie, efectele negative sunt cauzate de pesticidele folosite, de timpul prea scurt de dospire și de aditivii adăugați. 
De cand cu inflația calitatea pâinii lasa mult de dorit iar pretul a crescut. Folosesc faina bio și tot ajung mai ieftin fata de pâinea cu faina convențională din comert. Pâinea este un aliment de baza și pentru mine este foarte important sa fac eu pâine sănătoasă acasă.




 



Zile de vara

   Căldură mare, cel puțin asta zice toată lumea, eu, bine-nțeles ca fac nota discordanta:)) Da, e cald, dar eu mă simt foarte bine pe acest...